5 Kasım 2014 Çarşamba

Hayvanlar ve Bebekler




Ege Deniz'e montessori ağırlıklı etkinlikler yapmaya çalışıyorum. Bu yazımızın montessori ile biraz bağlantısı olmakla birlikte asıl değinmek istediğim konu hayvanlar ve bebeklerin ilişkisi.
Öncelikle bebeklerinizin veya çocuklarınızın farklı hayvanlara dokunmasına izin vererek hepsinin farklı dokularda, yumuşaklıkta olduğunu anlamasına destek verebilirsiniz. Hayvanlara dokunmayı bu bağlamda montessori ile bağdaştırıyorum aslında. Mesela bizim evde 2 tane köpeğimiz var, Ege Deniz onlarla büyüyor ve sürekli onlara dokunuyor ama ilk kez kediye dokunduğunda o kadar garipsedi ki, çünkü kediler köpeklere kıyasla daha ince ve yumuşak tüylere sahiptirler ve Ege Deniz de bunu fark ederek şaşkınlığını hem dokunmadaki ürkekliğinde hem de yüzünü buruşturma ifadesinde görebildik.
Aynı zamanda hayvan sevgisiyle büyüyen bir bebek, paylaşma, karşılıksız sevgi, merhamet gibi duyguları doruk noktalarında öğrenmektedir.
Gelelim hayvanlarla bebekler birlikte yaşar mı? Bu konu tartışmaya açıktır, kimisi ''asla'' derken kimisi ''kesinlikle'' diyebilir. Benim görüşüm hayvanların bebekler üzerinde çok ama çok olumlu etkileri olduğu yönünde. Ege Deniz'in motor gelişimi çok hızlıydı ve üzerinde köpeklerimizin etkisi olduğuna inanıyorum. Dönme, uzanma, yakalama, emekleme gibi bir çok hareketlerini Ege Deniz köpeklerimiz sayesinde çok erken ve kısa sürede öğrendi.
Köpeklerin salyalarının ve tüylerinin bebekler için tehlikeli olduğunu savunan insanlar da var etrafımızda. Bu konuya da şu şekilde açıklık getirmek istiyorum. Öncelikle köpek salyaları pis değildir, hatta birçok insan ağzından bile temizdir. Köpeklerin salyaları antibakteriyeldir. Bu yüzden köpekler açık yaralarını yalayarak iyileştirirler. Salyadan korkmanıza hiç ama hiç gerek yok. Gelelim köpeklerin tüylerine... Köpekler yılda 2 kere tüy dökme süreci geçirirler, yazlık ve kışlık tüyler diye kabaca adlandırdığımız tüylerini mevsim geçişlerinde değiştirirler. Her yerin tüy olduğunu görebilirsiniz. Ancak köpeklerinizin aşıları tam ve aksatılmadan yaptırılırsa ne bebeklere ne insanlara hiçbir zararı yoktur.
Yani sokakta sahibiyle gezen bir köpek gördüğünüzde bebeğinizi ya da çocuğunuzu kaçırmaktansa bırakın ona dokunmasına izin verin ve bebeğinizdeki mutluluğu izlemenin keyfi de size kalsın.


Sevgilerle 
Meltem LÜLE 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder